Kaart Assen

Over de vlag en het gemeentewapen van Assen

Geplaatst op

Assen is de provinciehoofdstad van de provincie Drenthe. De stad heeft een rijke historie en dus ook een traditionele vlag en gemeentewapen. In deze blog gaan we meer in op de vlag van de gemeente en het wapenschild.

Wil je graag zelf een vlag van de gemeente Assen hebben? Je kunt deze online bestellen bij bijvoorbeeld www.vlaggen.com.

De vlag van Assen

De vlag van Assen is een horizontale tweekleur van blauw en wit. De oorsprong van deze kleuren is terug te brengen naar de kleuren op het gemeentewapen. Hierover later meer. De vlag dient niet te worden verward met die van Hoogeveen. Die heeft als vlag namelijk ook een horizontale tweekleur van blauw en wit, alleen is het blauw daar wat donkerder.

Waarom de twee vlaggen zo gelijk aan elkaar zijn, is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat de vergelijking geen toeval kan zijn aangezien de beide vlaggen vroeger regelmatig gezien zouden worden. De vergelijkbaarheid is mogelijk het gevolg van een historische verwantschap.

Wapen van Assen

De beschrijving van het wapen luidt als volgt:

“Van lazuur, beladen met een gekroond Maria beeld in het wit gekleed, zittende tusschen twee gouden zuilen, met een naakt kind, welks hoofd met stralen omringd is, op de rechterknie. Het schild gedekt met een kroon van goud en ter wederzijde vastgehouden door een klimmenden leeuw in natuurlijke kleur, het geheel staande op een grasgrond.”

Dit is de officiële omschrijving en is dus niet heel goed te volgen. Vrij vertaald naar het Algemeen Beschaafd Nederlands is de beschrijving van het wapen als volgt:

“Een blauwe achtergrond met daarop een wit geklede Maria met op haar rechterknie een Jezuskindje met een gouden aura. Maria zit tussen twee gouden zuilen. Op het schuld staat een gouden kroon en aan de zijkanten staan twee leeuwen. Het wapen staat op een grasgrond.”

Over ons

Lees onze blogs voor leuke tips over Assen en omstreken!

Contactgegevens

Via info @ kaartassen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden